Koellast berekening


Directe zoninstraling heeft een grote invloed op oververhitting bij nieuwbouwwoningen. Dit risico neemt toe door de steeds warmere zomers. Hogere binnentemperaturen leiden tot gezondheidsrisico's en overlast. Daarom is het belangrijk dat u, als architect, projectontwikkelaar, of bouwonderneming, maatregelen neemt bij nieuwbouwwoningen om het risico op oververhitting te beperken.

Past u actieve koeling toe om het risico op oververhitting te beperken? En voldoet de woning niet aan de TOjuli-eis of GTO-grenswaarde? Dan bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht om aan te tonen dat aan ten minste één van deze methoden is voldaan:

1) De TO juli in de BENG berekeningen is vervangen door "risico oververhitting". Als de rekensoftware aangeeft dat je hier niet aan voldoet (door bijvoorbeeld teveel glasoppervlak en te weinig zonwerende maatregelen door zonwering, zonwerend glas en / of overstekken en belemmeringen) dan moet je een koellastberekeningen laten opstellen.

2) Opstellen dynamische koellastberekening of vereenvoudige berekening voor de berekening van de koelcapaciteit volgens de bijlage AA uit NTA 8800:2400.

De koellastberekening volgens methode 2 vormt onderdeel van het projectdossier. De adviseur geeft in de software aan dat u invulling gaf aan de methode en daarmee voldeed aan de TOjuli-eis. Deze koellastberekening ontvangt de adviseur meestal van of namens de opdrachtgever tot bouw. De adviseur hoeft niet te controleren of het geïnstalleerde vermogen van het koelsysteem voldoet aan de berekening van de koelcapaciteit.

Is de woning vergund voor 1 juli 2024? Dan zijn de regels geldig die golden tijdens de vergunningsaanvraag / bouwmelding. Dat betekend dat bij een oplevering vanaf 1 juli 2024 de koelcapaciteit niet nader aan hoeft te tonen.

Is er niet aan de TOjuli-eis voldaan bij actieve koeling? Dan is voor vergunningsaanvragen / bouwmelding vanaf 1 januari 2025 het alleen nog mogelijk om de koelcapaciteit via 1 van de in de NTA 8800 genoemde methoden te onderbouwen.

Lees hiermee over dit onderwerp en de tijdelijke route die geldt tot 1 januari 2025.

Een fragment uit het artikel uit de de Bouwwereld:

Inmiddels is het overgrote deel van de nieuwbouwwoningen voorzien van een warmtepomp, en als een deel hiervan kampt met oververhitting, kan dit een groot probleem opleveren. Daarom is er in een update van de bepalingsmethode NTA 8800 voor gekozen om de vrijstelling van de TO-juli-eis wat minder soepel te maken. Om te voorkomen dat er een airco of warmtepomp wordt gebruikt met onvoldoende koelvermogen, moet worden aangetoond dat met de geïnstalleerde koeling het risico op oververhitting voldoende laag is. Dat kan door aan te tonen dat de verhouding glasoppervlak ten opzichte van het gebruiksoppervlak in orde is of dat de ramen op zuid, west en oost zijn uitgerust met zonwering, zonwerend glas of onder de schaduw van overstekken vallen. Die controle zal naar verwachting in de software worden geïntegreerd. Voldoe je dan nog niet, dan kan een vereenvoudigde controle-berekening worden gedaan volgens regels in een nieuwe bijlage in de NTA 8800:2024.

Een reactie van Uniec (softwareleverancier BENG berekeningen):

Bij aanwezigheid van een koelinstallatie geldt niet langer automatisch een vrijstelling om aan de TOjuli eis te voldoen. De koelcapaciteit van de koelinstallatie moet aangetoond worden tenzij er wordt voldaan aan één van de volgende voorwaarden: TOjuli voldoet, er zijn weinig ramen (Aw / Ag;tot < 0,2) of er is sprake van een beperkte zoninstraling (zonwerend glas, zonwering of beschaduwing). Uniec 3 toetst deze voorwaarden en geeft aan als de koelcapaciteit aangetoond moet worden.

Wij maken vereenvoudigde koellastberekeningen volgens de bijlage AA uit de NTA 880:2400.